Waar moet je beginnen als je eenmaal bent begonnen met je praktijk?
Yes, je hebt de sprong gewaagd: je eigen praktijk in de alternatieve of complementaire geneeskunde is officieel open. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Het is niet alsof mensen meteen massaal op de stoep staan of je telefoon overuren draait. Misschien heb je zelfs nog geen website, en ben je overweldigd door ‘alle dingen die je denkt te moeten doen’. De afgelopen jaren heb ik heel veel praktijkhouders geholpen met het scherp maken én verwoorden van hun aanbod. Dit is wat ik heb geleerd:
1. Wat bied je eigenlijk aan?
Voor je aan de slag gaat met het promoten van je praktijk, wil je helemaal scherp hebben wat je aanbiedt. Dit is de fundering van alles wat je straks gaat doen. Vraag jezelf af:
- 👉Welke problemen los jij op? Met welke klachten kunnen mensen bij jou terecht?
- 👉Wat maakt jou een fijn persoon om een afspraak bij te maken? Waarom zouden mensen voor jou kiezen en niet voor iemand anders?
- 👉Wie wil je helpen? Denk na over je lievelingsklanten. Hoe specifieker, hoe beter!
Zodra je dit helder hebt, ben je klaar voor de volgende stap.
2. Laat mensen weten dat je bestaat
Als mensen niet weten dat je er bent, kunnen ze ook niet bij je aankloppen. Tijd om jezelf te laten zien, en dat kan op allerlei manieren:
- 👉Praat met mensen: Bezoek lokale evenementen, netwerkborrels of praat met mensen in je buurt. Vertel enthousiast over wat je doet.
- 👉Sociale media: Kies een platform dat bij jou en je doelgroep past (bijvoorbeeld Instagram, Facebook of LinkedIn). Deel verhalen, tips en inzichten die je expertise laten zien.
- 👉Samenwerkingen: Zoek contact met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten of huisartsen, en kijk hoe jullie elkaar kunnen versterken.
3. Geef waarde voordat je vraagt
Mensen kiezen sneller voor jou als ze zien dat je iets te bieden hebt. Hier zijn een paar ideeën:
- 👉Geef een workshop: Organiseer een avond of middag waarin je je kennis deelt. Bijvoorbeeld over stressreductie of natuurlijke manieren om beter te slapen.
- 👉Schrijf of film: Start een blog of maak korte video’s waarin je handige tips of inzichten deelt.
- 👉Kennismakingssessies: Bied een gratis of betaalbaar eerste consult aan, zodat mensen je zonder risico kunnen leren kennen.
4. Vraag om hulp (en luister!)
Je hoeft niet alles alleen te doen. Vraag vrienden en familie om over jouw praktijk te praten in hun netwerk. En vergeet niet om feedback te vragen aan je eerste klanten. Wat vonden ze prettig? Wat kan beter? Reviews en aanbevelingen zijn goud waard, dus wees niet bang om ernaar te vragen.
5. Maak een goede eerste indruk
Een professionele uitstraling helpt enorm om vertrouwen te wekken. Hier wat basics:
- 👉Een fijne praktijkruimte: Zorg dat je plek er netjes en uitnodigend uitziet.
- 👉Je branding: Denk aan je logo, kleuren en hoe je jezelf presenteert. Zorg voor een consistente uitstraling.
- 👉Duidelijke communicatie: Mensen moeten snel begrijpen wie je bent, wat je doet en hoe ze contact met je kunnen opnemen.
6. Kies een aanpak die bij jou past
Je hoeft niet alles tegelijk te doen of dingen te proberen die niet goed voelen. Vind manieren om zichtbaar te worden die bij jou en je praktijk passen. Misschien hou je van schrijven, of misschien ben je liever face-to-face met mensen. Het belangrijkste is: blijf trouw aan jezelf en wees consistent. Het is helaas niet zo dat je met 1 leuke Instagram post je praktijkagenda vol krijgt… Mensen moeten je vaker zien om de ‘know, like’ en trust fase te doorlopen. Dit is noodzakelijk om te zorgen dat ze klant worden.