Meteen naar de inhoud
Linda Noijens Teksten & Communicatie
 

Wanneer het voor jou als coach of therapeut belangrijk is om goed online vindbaar te zijn, dan wil je waarschijnlijk werken aan zoekmachine-optimalisatie. Zoekmachine-optimalisatie (ook wel ‘Search Engine Optimization of ‘SEO’ genoemd) heeft alles te maken met het optimaliseren van je website, zodat zoekmachines deze beter kunnen ‘lezen’ en begrijpen.

Hoe werken zoekmachines?

Zoekmachines werken steeds meer zoals mensen; heel kort door de bocht: ze scannen de koppen en bekijken de samenhang tussen de koppen en opvallende inhoud zoals dikgedrukte woorden en titels (en ‘alt-tags’) van afbeeldingen. Aan de hand van die samenhang en het gebruik van kernwoorden (zoektermen) wordt bepaald waar jouw pagina over gaat.

Zoekmachine-optimalisatie bestaat uit drie dimensies

Je hebt de technische kant van je website. Daaronder vallen o.a. de snelheid van je site en de mobiele bruikbaarheid, maar ook dingen als ‘robots.txt files’ en sitemaps vallen onder ‘de technische kan van SEO’. Daarnaast heb je de opbouw en verrijking van je pagina’s: afbeeldingen, video’s, geluidsbestanden, interne- en externe links en andere ‘rich media’. En dan heb je de tekst.

Wanneer je niet erg technisch bent onderlegd en ook niet de interesse hebt om dat te worden……

Dan ga je aan de slag met het optimaliseren van je teksten. Dat kan echt iedereen. Drie dingen die je moet doen:

  1. Je bepaalt de belangrijkste zoekterm voor je tekst. Lees mijn blog over hoe je deze zoektermen bepaalt. 
  2. Je zorgt dat jouw zoekterm (dit is er echt maar 1!) terugkomt in de titel (liefst vooraan), in enkele tussenkoppen en een paar keer in de gewone tekst. Je geeft afbeeldingen een naam waar deze term in voorkomt en je verwijst indien mogelijk naar relevante blogs binnen jouw eigen website.
  3. Je geeft jouw tussenkoppen een Heading 2, 3 of 4. Afhankelijk van de ‘belangrijkheid’ ervan (I know, dat is geen woord maar je snapt ‘m ;-). Ook maak je jouw zoekterm één of twee keer dik en cursief.

Een extra tip: vul de metatags en descriptions altijd in! Deze maken je website niet direct beter vindbaar, maar ze zorgen er wel voor dat er meer mensen op je link klikken en dát: dat zorgt ervoor dat je site hoger in de zoekresultaten zal eindigen!

Tekstschrijver nodig? Neem contact op!

Dit vind je misschien ook interessant:

Tekstschrijver nodig?

Ik help ondernemers en bedrijven om hun missie, identiteit en diensten te vertalen naar krachtige teksten en content. 

KrachtigeTeksten.nl 

Ik startte in 2017 als ‘KrachtigeTeksten.nl’ met SEO-copywriting en schrijfworkshops. De naam KrachtigeTeksten.nl heb ik losgelaten, je kunt mij nu vinden onder LindaNoijens.nl.