Meteen naar de inhoud
Linda Noijens Teksten & Communicatie
 

We proberen allemaal onze woorden perfect te spellen, maar toch gaat het in de praktijk nog weleens mis. De volgende vier spelfouten worden door bijna iedereen weleens gemaakt. Maak jij deze spelfouten ook?!

Te veel of teveel

‘Te veel’ en ‘teveel’ is beide correct Nederlands, maar er zit een verschil in. Gaat het erom dat er meer dan genoeg is, dan gebruik je te veel. Gaat het om een overmaat, dan gebruik je teveel. Bij twijfel kun je kijken of je het woord in de zin kunt veranderen in ‘gebrek aan’ of ‘te weinig’. Bij ‘gebrek aan’ is het teveel, en bij ‘te weinig’ is het te veel. Bijvoorbeeld “ik heb gisteren teveel/te veel gegeten”, dat zou worden “ik heb gisteren te weinig gegeten”, dus gebruik je hier te veel en niet teveel. 

Barbecue

Deze wordt enorm vaak verkeerd gespeld. De afkorting die we gebruiken is ‘BBQ’, waardoor veel mensen er barbeque van maken. Maar de juiste spellingsvorm is toch echt barbecue! 

Hun of hen

Wanneer gebruik je hun en wanneer gebruik je hen? Als het in de zin gaat om een meewerkend voorwerp en er staat geen voorzetsel voor, gebruik je hun. Een handig lijstje met voorbeelden wanneer het hun of hen is vind je op deze pagina van OnzeTaal!

-d, -t of toch -dt?

Iedereen maakt weleens een dt-fout. Onze tip voor het verminderen of zelfs niet meer maken van dt-fouten is om het stamwoord te veranderen. Twijfel je bijvoorbeeld tussen ‘hij word’ en ‘hij wordt’? Je kunt in plaats van word ook lopen, horen of smurfen invoegen, het is dan ‘hij loopt/hoort/smurft’ en dus ook ‘hij wordt’. 

Teksten zonder spelfouten schrijven?

Komen deze veelvoorkomende spelfouten je bekend voor en wil je het maken van spelfouten verminderen? Neem dan eens een kijkje op de website OnzeTaal.nl! Hier kun je onder andere taaladviezen, uitleg en trainingen vinden om het maken van spelfouten te verminderen. Vind je het toch nog lastig om een vlotte tekst op te stellen zonder spelfouten, omdat je niet meer weet welke taal- en spellingregels je moet hanteren? Of wil je je bestaande teksten laten checken op spelfouten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden voor jouw nieuwe of bestaande teksten!

Tekstschrijver nodig? Neem contact op!

Dit vind je misschien ook interessant:

Tekstschrijver nodig?

Ik help ondernemers en bedrijven om hun missie, identiteit en diensten te vertalen naar krachtige teksten en content. 

KrachtigeTeksten.nl 

Ik startte in 2017 als ‘KrachtigeTeksten.nl’ met SEO-copywriting en schrijfworkshops. De naam KrachtigeTeksten.nl heb ik losgelaten, je kunt mij nu vinden onder LindaNoijens.nl.