Meteen naar de inhoud
 

Heb je de term ChatGPT onlangs gehoord? Of zegt het je helemaal niets en denk je ‘niet relevant voor mij’. Lees toch maar even verder. Dat je tegenwoordig hele teksten kunt laten uitspugen door AI tools (arteficial intelligence) dat had je misschien al eens gehoord, of misschien zelfs geprobeerd. Het gebruik van zoekmachines en ‘SEO’ gaat op heel korte termijn naar een heel nieuw niveau gebracht worden. 

Microsoft introduceerde onlangs de AI techniek achter ChatGPT als onderdeel van hun zoekmachine Bing. Wat deze AI techniek doet is live antwoorden geven op zoekvragen van gebruikers. Dit betekent dus dat ‘wachten tot je ooit in de zoekmachines naar boven komt’ verleden tijd is. Dit betekent echter ook dat het nu nog belangrijker dan OOIT is om veel content te plaatsen op je website, dus webpagina’s en blogs. ChatGPT gaat zodra iemand een vraag intypt in de zoekmachines op dat moment zoeken naar de meest relevante informatie. Het kan zijn dat jij 5 minuten geleden iets online hebt geplaatst, wat een relevant antwoord is op deze zoekvraag waardoor ChatGPT jouw pagina dus laat zien. 

De kansen zitten dus in: hoe beter jouw informatie, blogs en webpagina’s aansluiten op de zoekvragen van gebruikers, hoe groter je kans om getoond te worden in het antwoord. Het ‘antwoord’, want van zoekresultaten is eigenlijk geen sprake meer straks. 

In het antwoord dat Bing aan je geeft met deze nieuwe techniek wordt overigens ook rekening gehouden met variabelen, alternatieven en concurrenten. Natuurlijk zit er voor Microsoft een heel grote kans om omzet te maken door bedrijven te laten betalen voor zichtbaarheid. Het komt er dan in feit op neer dat je best doen voor ‘SEO’ totaal geen zin meer heeft. Ik wacht met spanning af hoe zich dit gaat ontwikkelen de komende tijd. Een ding is zeker: het schrijven van blogs is belangrijker dan ooit, je merkt dit misschien niet in het komende kwartaal, maar binnen een jaar zien we hier grote ontwikkelingen in. 

Als je kijkt naar dat ChatGPT werd gelanceerd in november 2022 en de techniek nu al geïntegreerd wordt in Microsofts zoekmachine Bing en webbrowser Edge (wat standaard op elke moderne Windows computer staat),

waardoor Google daarop nu ook al bezig is om dezelfde techniek op hun Zoekmachine toe te passen, dan is het mega interessant om je voor te stellen hoe de ChatGPT techniek voor jou kan werken over een half jaar of een jaar. 

Ook al denk jij nu ‘dit is niet voor mij’, het wordt wel voor jou. Vroeg of laat (ik denk vroeg) verandert de werking van de zoekmachines waar wij mee opgegroeid zijn. Hier op inspelen zorgt ervoor dat jij een sterkere online positie creëert voor je bedrijf. 

Denk er eens over na: wat kun jij vandaag doen om in te spelen op de nieuwe situatie? Dit is een serieuze ontwikkeling! 

Tip; het eerste dat je vandaag kunt doen is een blog schrijven dat een vraag van jouw potentiële klanten beantwoordt: want dát is precies wat deze bot dus LIVE voor je doet!

[activecampaign form=3 css=1]

Dit vind je misschien ook interessant:

[activecampaign form=3 css=1]