Meteen naar de inhoud
 

Vind jij het lastig om ’to the point’ te komen? Blijf je maar typen zonder tot de kern van je verhaal te komen? Zonde! Want lezers zullen afhaken als zij niet het idee hebben dat er een goede boodschap in jouw verhaal zit. Hier 3 praktische tips om wél snel tot de kern te komen.

Belangrijk om in gedachten te houden is dat mensen in feite niet lezen. Ze lezen alleen wanneer de introductie boeiend genoeg is.

Tip 1. Schrijf van te voren op wat jouw punt eigenlijk is

Wat is (in één zin) de boodschap van de tekst die je gaat schrijven? Schrijf deze alvast op!

Denk bijvoorbeeld aan:

  • ik wil dat de lezer snapt dat er diverse dingen zijn die je zelf kunt doen tegen [vul maar in]
  • ik wil mijn lezer duidelijk maken dat je wanneer je langdradig bent, er echt makkelijke manieren zijn om toch een krachtige tekst te schrijven.

Tip 2. Verdeel je tekst in heldere alinea’s die jouw verhaal vertellen

Het hangt een beetje af van hoe bedreven je al bent met schrijven, maar deze methode kan heel goed helpen om je teksten kort en bondig te maken: Maak van ‘jouw punt’ de titel (zie tip 1). Vervolgens breid je jouw punt uit van één naar drie zinnen. Je vertelt dus opnieuw wat jouw punt is, maar dan in drie of maximaal vier zinnen. Deze zinnen schrijf je onder elkaar en vormen vervolgens jouw introductiealinea. Je gebruikt deze zinnen nogmaals (herschrijf ze een beetje) als de tussenkoppen van je alinea’s.

Tip 3. Check je tekst

Als je jouw tekst niet nauwkeurig leest maar alleen de titel en tussenkoppen scant, is het dan duidelijk waar jouw tekst over gaat? Komt het punt dat je bij tip 1 hebt opgeschreven duidelijk naar voren?

Extra: Controleer op dubbele zinnen

Schrap alle zinnen die dubbele informatie geven of waarmee je iets probeert te verduidelijken uit een andere zin. Verwijder de zin en zorg dat de vorige zin meteen duidelijk is, zodat deze geen verduidelijking meer nodig heeft.

Wil je meer schrijftips? Lees dan dit blog met 10 gouden schrijftips!

 

Lees hier voor nog meer schrijftips:

[activecampaign form=3 css=1]

Dit vind je misschien ook interessant:

[activecampaign form=3 css=1]